Wybory

14 wpisów / 0 nowych
Wybory

Będzie głosowanie nad tym jak członkowie SWD mają głosować w nadchodzących wyborach?

Praca IT w Irlandii

Jeśli o mnie chodzi będę przeciw takiemu głosowaniu. Uważam SWD za organizację apolityczną i to na kogo, kto chce głosować, to jego prywatna sprawa. Oczywiście można kogoś polecić (jeśli znajdzie się jakiś kandydat głoszący demokrację bezpośrednią), ale przymus kategorycznie NIE. Osobiście jestem wrogiem dyscypliny partyjnej, którą uważam, za typową cechę totalitaryzmu a nie demokracji.
pozdr, jordan

Portret użytkownika su27

No tak, ale skoro rozważamy utworzenie partii politycznej, w której decyzje będa podejmowane na zasadzie głosowania to można potrenować juz w SWD :)

Przymus byłby wtedy gdyby ktoś sprawdzał czy wszyscy głosowali zgodnie z ustaleniami i za niedostosowanie się byłyby konsekwencje.

Czesc

"Rozwazamy utworzenie partii politycznej" to za mocne stwierdzenie. Jak bedziemy miec tysiace czlonkow to wtedy ja nie mam nic przeciwko. Przy kilkuset to raczej nie ma sensu sie bawic w to.

Ja nigdy bym sie do przymusu/dyscypliny partyjnej nie stosowal, ALE moj glos bylby jawny i stowarzyszenie przez glosowanie mogloby wyciagnac jakiekolwiek konsekwencje wobec mnie.

Cytuje "Pytanie czy w tak wąskim gronie jesteście w stanie ustalić coś ważnego co ma wpływ na wasze życie :)" - jesli przez cos waznego masz na mysli dyscyplina partyjna to to jest dla mnie najmniej wazna sprawa. Gdyby ktos zdradzil idee demokracji bezposredniej wtedy stowarzyszenie moze wyciagnac konsekwencje.

podrowienia,

Portret użytkownika su27

No ale w takim razie nie ma szans na założenie takiej partii. Każde głosowanie w sejmie odbywałoby sie w zgodzie z własnym sumieniem zamiast w zgodzie z tym co ustalili członkowie w referendum.

Portret użytkownika radsz

Piekno demokracji bezposredniej polega na tym ze kazdy glosuje zgodnie z wlasnym sumieniem/widzimisie/... .

Brak dyscypliny partyjnej moze na krotsza mete przeszkadzac w targach z innymi ugrupowaniami zeby cos przepchnac, ale wlasnie brak takiej dyscypliny i roznorodnosc pogladow jest potrzebna.

W dodatku jak tylko demokracja bezposrednia by byla uchwalona to zmienia sie system dzialania sejmu. Nie ma potrzeby dlugich i trudnych koalicji jak np. PiS i LPR i Samoobrona.

Cel nie uswieca srodkow.

Portret użytkownika su27

Jej wadą natomiast jest to, ze jak już coś większość przegłosuje to trzeba się podporządkować choćby nie było to zgodne z własnym sumieniem :)

Jakaś dyscyplina musi być - skoro partia w referendum coś ustaliła to takie są ustalenia. Bo po co w takim razie ustalać coś w głosowaniu skoro i tak potem każdy robi co chce? Chyba, ze ja czegoś nie rozumiem?

Jak już będzie DB to będzie przepięknie. A na razie trzeba albo czekać 150 lat aż sie sama zrobi albo spróbować zmienic system od środka.

@su27

Teraz troche lepiej rozumiem twoj punkt widzenia.

Nie trzeba sie podporzadkowywac DB szczegolnie wtedy gdy nie jest to zgodne z sumieniem. Zawsze mozesz lamac prawo i poniesc tego konsekwencje albo sie wyprowadzic.

Dyscyplina partyjna ktora wymusi glosowanie w Sejmie wedlug wynikow referendum jest do przelkniecia. ALE twoje poczatkowe pytanie dotyczace jak glosowac to nie jest temat ktory bym poddawal referendum. Z kilku powodow, jeden to taki ze nie da sie sprawdzic jak kto glosuje wiec nie ma sensu wprowadzac dyscypliny. Obecnie do Sejmu nie widze zadnego wyboru i chyba lepiej nie glosowac (moze za wyjatkiem X, ktorego nie podam zeby nie robic offtopic dyskusji). Wybor w wyborach ma byc wolnym wyborem jednostki. Nie jakiegos kolektywu nawet jesli ma szczytny cel. Ja wole jak kazdy sam decyduje jak najlepiej zaglosowac.

Co nie znaczy ze dyskusja na kogo glosowac nie musi byc ciekawa. Mnie sie wyczerpaly pomysly na kogo glosowac.

Portret użytkownika su27
Zawsze mozesz lamac prawo i poniesc tego konsekwencje albo sie wyprowadzic.

Taki sam wybór mam i teraz, po co mi DB? :)

Opcji jest kilka :)

- głosujemy na pis
- głosujemy na po
- nie ruszamy sie z domu
- idziemy głosować i dopisujemy kratkę Demokracja Bezpośrednia rulez!

marek
Portret użytkownika marek

Ja wybieram tą ostatnią opcję.

Portret użytkownika radsz

Ta ostatnia jest bardzo fajna.

Przynajmniej jedna karte do glosowania trzeba sobie wziasc do domu, dorobic glos na DB i potem dac na strone ;).

Radek

P.S. Opcji jest wiecej, mozna glosowac tez na PSL, UPR, ...

Jest partia z którą powinniśmy bliżej współpracować; www.plpi.pl
Niestety nie odzywają się do nas. Nie wiem czy dlatego, że nie uważają nas za godnego partnera czy też nie mają czasu.

Ponadto mamy chytry plan wprowadzenia naszego człowieka do parlamentu.

Portret użytkownika su27
Ponadto mamy chytry plan wprowadzenia naszego człowieka do parlamentu.

Ukryjemy go w toalecie w trakcie wycieczki!

Przepraszam, nie mogłem sie powstrzymać :)