Czy popieramy inicjatywę Nowego Ekranu? (Szczegóły w komentarzu)

Tak. Publikujemy informacje o tej inicjatywie na naszej str. głównej.
83% (5 głosów)
Nie. Nie popieramy tej inicjatywy.
17% (1 głos)
Razem głosów: 6

Odpowiedzi

Tutaj więcej

Tutaj więcej szczegułów:

Proszę odpowiedzcie szybko na pytanie, bo sprawę (moim zdaniem) należy rozgłośnić.

pozdrawiam, jordan

Dalszy ciąg korespondencji z Łażącym Łazarzem

Udało mi się sformułować kolejne pytanie więc korespondencja miała dalszy ciąg. Oto on:

soma115 napisał:
W jaki sposób są podejmowane decyzje w Nowym Ekranie? Czy macie hierarchiczną strukturę? Jest szef i podwładni? Czy też decyzje są podejmowane kolektywnie?

Pytam ponieważ nie wiem jaki wpływ na działania Nowego Ekranu ma to, że nie jesteś zwolennikiem demokracji.

Łażący Łazarz napisał:
Moje osobiste przekonania w tej kwestii nie mają żadnego wpływu na działanie Redakcji. Poza tym na temat demokracji to rozmowa na wieczór przy litrze a nie na dwa zdania.

Dam Ci taki przykład: jeżeli ktos by zaproponował, że artykuły najbardziej promowane będą Te które mają najwyższą oglądalność to na ti nie pójdę - bo w ten sposób umkneły by artykuły ważne i rzeczowe ale np. trudne lub długie.

Ale jeśli mnie zapytasz, czy jestem za samostanowieniem narodu poprzez referendum. To jestem w pełni.

Czujesz róznicę?

Oto treść mojej

Oto treść mojej korespondencji z Łażącym Łazarzem czyli redaktorem naczelnym Nowego Ekranu a więc także zarządzającym www.prawybory.net:

soma115 napisał:
Co sądzicie o demokracji bezpośredniej? Trochę mi brakuje jej elementów na stronie prawybory.net. Czy według was obywatele powinni móc wpływać na sytuację w kraju częściej niż raz na 4 lata?

Łażący Łazarz napisał:
Idziemy w tym kierunku :-)

soma115 napisał:
Czy w takim razie macie w planach wzbogacenie waszej strony o tego typu elementy? Czy jesteście zainteresowani współpracą ze Stowarzyszeniem Więcej Demokracji, które zajmuje się promowaniem demokracji bezpośredniej? Bardzo dużo nauczyliśmy się przez 3 lata naszej działalności i mamy dużo realistycznych pomysłów, którymi chętnie się podzielimy. Jednym z nich była budowa portalu do głosowania. Prawybory miały być jednym z jego elementów. Sądzę jednak, że nie ma co wyważać otwartych drzwi dlatego chciałbym nawiązać bliższy kontakt i ewentualnie współpracę.

Pozwolę sobie również wyrazić pewną wątpliwość. Jeśli jesteście zwolennikami demokracji bezpośredniej to co zrobicie jeśli (hipotetycznie) obywatele w referendum uznają, że w sprawie tragedii smoleńskiej nie należy podejmować żadnych więcej działań. Albo inaczej mówiąc - zajmujecie określone stanowisko w konkretnych sprawach. Czy zmienicie je jeśli większość polaków będzie chciała czegoś innego niż osoby kierujące portalem?

[długo nie było odpowiedzi więc napisałem:]

soma115 napisał:
Niepokoję się, że mogłem użyć niewłaściwych słów lub nieodpowiedniego przykładu aby opisać paradoks, który dostrzegam. Zbadanie przyczyn tak poważnego wypadku powinno oczywiście być w naszych rękach. Nie poddaję tego w wątpliwość. Gdyby sami obywatele mogli tworzyć prawo na pewno tak właśnie by się stało. Czy mogę liczyć dalszy kontakt? Czy też brak czasu nie pozwala?
Naprawdę liczymy na współpracę...

Łażący Łazarz napisał:
Witaj, ja nie jestem demokratą - jeśli o mnie chodzi. Dlatego też dla mnie db jest plebiscytem a nie Bogiem.
Przepraszam, że tak jest z tym odzywaniem, natłok zdarzeń i zbyt mało czasu.