Czy do grupy sDB na Facebooku powinni mieć dostęp wszyscy członkowie sDB, a nie tylko wybrani przez Roberta?

Portret użytkownika Janusz Lewandowski
Tak (wszyscy członkowie sDB)
71% (10 głosów)
Nie (tylko wybrani przez Roberta)
29% (4 głosów)
Razem głosów: 14

Odpowiedzi

Portret użytkownika Piotr B.

Przytoczone praktyki usuwania osób przez Roberta są karygodne

Powyższe przytoczone praktyki usuwania osób przez Roberta są karygodne i żadne tłumaczenie ( oraz zasługi ) nie usprawiedliwia tak nieodpowiedzialnego zachowania i Dyskryminacji wybranych członków Stowarzyszenia.

Witam, Kilka prostych

Kilka prostych spostrzezen.

Robert od poczatku sie zajmowal grupa na FB. Dzieki jego pracy grupa sie rozwija. Bardzo mnie martwi ze duzo osob w stowarzyszeniu tego nie widzi. Robert zbudowal to. W innym glosowaniu probuje sie zabrac administracje ta grupa od Roberta. SDB nie powinno miec zadnej podstaw do glosowania nad ta materia sprawy, bo to byl zawsze wysilek Roberta.

FB daje mu prawa blokowania czlonkow. SDB nie mialo regulaminu dotyczacego co moze robic administrator na FB. Dlatego Robert nie zrobil niczego czego mu nie bylo wolno. Co wiecej kazdy uczestniczacy w grupie gdyby napisal zazalenie do FB to by go poinformowano zeby sobie poczytal warunki uzywania FB.

Wiec Twoja ocena co do karygodnosci jest tylko Twoja. Zamiast sie tak egzaltowac pomoz stworzyc regulamin tak zeby nastepnym razem moglbys powiedziec ze to jest karygodne. Narazie nie masz zadnych podstaw moim zdaniem. Mowie o samym wyrzuceniu, a nie o Waszych potyczkach slownych, ktorych nie widzialem i nie chce oceniac.

Dla mnie jedyne rozwiazanie, ktore jest sprawiedliwe powinno utrzymac osoby, ktore sa zablokowane tak dlugo dopoty regulamin nie zostanie ustalony. Po ustaleniu regulaminu (osoby, ktore zostaly zablokowane mam nadzieja pomoga) osoby z SDB sa przywrocone. Jesli regulamin jest lamany wtedy beda usuwane z grupy. Proste.

Portret użytkownika Hania

Decyzja

Blokowanie członka Stowarzyszenia jest dla mnie niedopuszczalne - można z nim polemizować, wnioskować o usuniecie ze Stowarzyszenia (jezeli są podstawy), ale uniemozliwiać wyrażenie opinii - to za wiele. Uważam, że Robert antagonizując i forsując swoje zdanie przesadził. Ciagle zagląda do ogródka pDB - to są ich wewnetrzne sprawy i polityka. Jezeli chcemy propagować inną postawę moralną, to ją MY
reprezentujmy we wszystkich aspekatach.
Robercie, naprawdę cenię Twoją pracę i zaangażowanie, ale czasami posuwasz się przez swoją niechęć do partii za daleko...

Haniu, SDB promuje

Haniu, SDB promuje szwajcarską demokrację półbezpośrednia jako, że jest to system sprawdzony i przebadany. Wiemy jak i dlaczego działa, wiemy w jakich dziedzinach słabo działa i jakie niesie niebezpieczeństwa.
Moim zadaniem w grupie FB jest dzielenie się więdzą jednak nie mogę tego robić. Uniemożliwiają mi to osoby, które zablokowałem. Te osoby, zamiast zapytać lub poczytać forsują stanowisko partii. Przez to doszło do tego, że na grupie FB jestem jedyną osobą reprezentującą stowarzyszenie i jego podejście. Aktywne osoby z partii zwalczają mnie za każdym razem gdy próbuję wyjaśnić jaka jest różnica pomiędzy demokracją przedstawicielską a bezpośrednią.
Stowarzyszenie i grupa na FB mają promować demokrację bezpośrednią. Tymczasem wszystkie osoby z partii walczą niezwykle zaciekle o demokrację PRZEDSTAWICIELSKĄ. Nie mam takiej siły przekonywania żeby pomimio sprzeciwu Janusza, Piotra i inny przekonać osoby mniej aktywne do moich racji. Zablokowane osoby ODMAWIAJĄ przyjęcia nowej wiedzy w zamian forsując swoją wersję nie podpartą faktami. Nie miałem innego wyjścia.

Ja tak czy inaczej odmawiam współpracy z nimi. Możemy oddać grupę partii ale wtedy będzie o jedno miejsce mniej w którym mówi się od demokracji bezpośredniej.

Jejku...

Uff. Nie było mnie chwilkę, a tu taki nawał postów.
Przyznaję, że nie jestem w stanie wszystkiego przeczytać i przyswoić ze zrozumieniem, nie znając kontekstu, ludzi, sytuacji...

Apeluję o zachowanie spokoju. Jak mawiała moja babcia. "tylko spokój nas uratuje".

1. Bardzo przykro mi słyszeć, że zwolennicy demokracji bezpośredniej, zamiast walczyć ramię w ramię gryzą się między sobą. Pamiętajmy, że mamy wspólny cel i jesteśmy po tej samej stronie barykady! Czy komuś zależ, abyśmy się miedzy sobą kłócili?

Mimo to, myślę, że po części to może nawet dobrze, że taka sytuacja zaistaniała, bo najwyraźniej jest jakiś problem, który należy rozwiązać. Wierzę, że rozwiązanie go nas czegoś nauczy i wzmocni na przyszłość.

2. Znając specyfikę dyskusji na forum, czy poprzez maile, nie spodziewam się, że uda nam się zaistniałą sytuację efektywnie i szybko rozwiązać wypisując elaboraty. Dlatego proponuję spotkać się na skypie i spokojnie porozmawiać. Ja, mogę być jutro wieczorem na skypie (demokracjabezposrednia) ok 20h.

Co do rozwiązań, to mogę jedynie przychylić się do postulatu Radka dotyczącego stworzenia regulaminu i zasad dyskusji na fejsie. Może moglibyśmy coś takiego wspólnie wypracować, aby nam się milej dyskutowało?

P.S.
Przy okazji chciałbym zwrócić na temat głosowania. W mojej opinii żadna z propozycji nie jest właściwa.

CZY DO GRUPY SDB NA FACEBOOKU POWINNI MIEĆ DOSTĘP WSZYSCY CZŁONKOWIE SDB, A NIE TYLKO WYBRANI PRZEZ ROBERTA?
1)Tak (wszyscy członkowie sDB)
- przykładowy skrany przypadek, jeśli ktoś publikuje na łamach naszej strony fb treści nie zgodne z prawem(np. nawołuje do przemocy, rasizm, pomówienia...) ale jest również członkiem sDB, powinna być możliwość usunięcia takiej osoby.
2) Nie (tylko wybrani przez Roberta)
- to oczywiste, że tak też nie powinno być być. Grupa fb sdb jest administrowana przez Roberta, ale nie oznacza to, że Robert powinien w autorytatywny sposób decydować, kogo dopuścić do dyskusji a kogo nie.
- skrajny przypadek> załóżmy nawet, że członkowie chcą, aby Robert miał takie prawo, to ten zapis nadal jest niewłaściwy. Co w przypadku, jeśli Robert już nie będzie administrował grupy sDB? Wedle tego zapisu prawo to mu pozostanie.

P.P.S.
miało być, krótko.... sorry

1) W przypadku treści

1) W przypadku treści niezgodnych z prawem raczej nie ma wątpliwości - bo prawo jest ważniejsze od ustaleń wewnętrznych sDB.
2) Tak jest w tym momencie.

Witam, Ja zmienilem glos na

Witam,

Ja zmienilem glos na Nie.

Powod prosty. Uwazam, ze kazda osoba, ktora wypowiada sie na forum publicznym pod szyldem stowarzyszenia powinna sie stosowac do regul ustanowionych dla tego forum publicznym. Osoba, ktora wymusza przestrzeganie tych regul powinien byc administrator. Robert jest administratorem wiec ma prawo blokowania jesli ten regulamin nie jest przestrzegany.

Widze ze osoba, ktora rozpoczela te glosowanie nie potrafi przedstawiac swojego stanowiska w sposob spokojny, ale szuka zaczepki (moje osobiste zdanie). Nie docenia pracy Roberta.

Takze poniewaz Robert jest administratorem to ma prawo decydowac, kto te reguly przestrzega a kto nie.

Inna sprawa ze te reguly moga wymagac dokladniejszej dyskusji i ustalenie procedury blokowania. W dodatku dodalbym do regulaminu, zakaz reklamy partii przez umieszczania linkow do tresci tych partii (nawet partii DB).

Radek

P.S. Dziekuje Robercie za twoja prace na facebook, mam nadzieje, ze uda sie sytuacje uzdrowic na tyle zeby Tobie sie pracowalo dobrze i nikt nie mial Cie prawa obmawiac ze odmawiasz sam prawa glosu. Ustalimy regulamin i bedzie prosciej.

Nie złamaliśmy żadnych

Nie złamaliśmy żadnych reguł.

Przypominam, że obecnie obowiązującą decyzją walnego sDB jest współpraca z partią - i póki to się nie zmieni, nie widzę żadnych podstaw do sprzecznych z tym działań.

Partia nie chce używać

Partia nie chce używać naszych narzędzi. Jeśli tylko jest merytoryczna kwestia to z przyjemnością wyjaśniam co mogę - każdemu.
Ich hasła są bardziej chwytliwe i emocjnalne i żadko mają wartość edukacyjną. No i muszą zawierać adres partii - nie zdażyło się ani razu żebym widział, że ktokolwiek od nich propagował naszą wiedzę.

"Partia ma wiedzę merytoryczną, i popiera to co właściwe. I - oczywiście - jest otwarta na debatę."

To jest kłamstwo. Zarówno dyskusje jak i głosowania na FB świadczą o tym, że partii bardziej zależy na popularności niż na prawdzie. Np. w tym głosowaniu wzięli udział członkowie i sympatycy partii zagłuszając tym samym głosy osób ze swobodnym podejściem do tematu:
(10 osób przeciwko prezydenckiemu projektowi, 1 osoba (ja) za)
Jest mi ogromnie ciężko pracować nad naszymi celami statutowymi mając najbardziej aktywnych członków grupy przeciwko sobie (czy też przeciwko mojemu podejściu).

Portret użytkownika Janusz Lewandowski

Nie ma to jak podać link,

Nie ma to jak podać link, którego nawet nie mogę zobaczyć, bo jestem zablokowany :P

Jakie głosy zostały zagłuszone? Oprócz Ciebie, za tym projektem nie zagłosował NIKT.

Dokładnie. NIKT. A 7 z 10

Dokładnie. NIKT.
A 7 z 10 głosujących osób jest z partii. Jak ja mam się w takiej sytuacji przebić z naszą wiedzą?
W takiej sytuacji praktycznie nie da się wytłumaczyć, że odwołanie to element demokracji przedstawicielskiej, która nie działa.

Portret użytkownika Piotr B.

Człowieku blokujesz ludzie ze Stowarzyszenia ???

Na jakiej podstawie ???

Piotrze, Zanim sie zaczniesz

Piotrze,

Zanim sie zaczniesz wsciekac zrozum, ze jest problem, ktory trzeba dobrze rozwiazac.

Jesli chcesz miec glos w dyskusji zapraszam na kolejne spotkanie Skype, ktore odbywa sie co niedziele i bedziemy napewno dyskutowali ta sprawe z zarzadem.

Możesz wypisać głosujących?

Możesz wypisać głosujących? Powiem Ci, ilu z nich, i którzy, są w partii - bo mam wrażenie, że masz jakieś nieprawidłowe dane na ten temat.

Januszu, Wiele osob z zarzadu

Januszu,

Wiele osob z zarzadu nie jest na facebook. W zarzadzie wiekszosc osob jesli nie wszyscy byli za projektem prezydenckim.

Musisz zrozumiec, ze wystarczajaco czesto stanowisko Roberta pokrywa sie z stanowiskiem zarzadu i dlatego jego glos nie jest koniecznie jedynym glosem.

To jest najlepszy przyklad, ze partia DB nie ma dobrego merytorycznego przygotowania i nie potrafi sluchac osob z dobrym przygotowaniem merytorycznym. Smutne ze NIKT z Was nie widzial tego co widzial Robert i zarzad. Nie ma raczej sie czym chwalic. Dla mnie to bardzo zle wrozy dla wspolpracy z Wami.

Jesli nie dogadacie sie z Robertem to nie widze dla Was szans uzywania tego co On stworzyl do wlasnych celow politycznych. Oczywiscie to jest tylko moje zdanie, ale do tego bede namawial reszte.

Portret użytkownika Janusz Lewandowski

Z tego co pamiętam, w tamtym

Z tego co pamiętam, w tamtym głosowaniu tylko połowa osób była członkami partii. Albo nawet mniej. Nie mogę sprawdzić - bo nie mam dostępu...

Rozumiem, że uważasz, że jeśli ktoś się z Tobą merytorycznie nie zgadza, to znaczy że jest niekompetentny?

Również popieramy tą ustawę we wszystkim oprócz odwołań. Natomiast nie zgadzamy się na odebranie obywatelom praw, które już mają - ponieważ naszym zdaniem mechanizmy kontroli władzy są KLUCZOWE. Obywatele MUSZĄ mieć możliwość dyscyplinowania swoich przedstawicieli - samo mówienie im, co mają robić, to za mało; jeśli robią to źle - trzeba ich zwolnić.

Co on stworzył? Grupę fejsową? Oh, ale my ją bardzo wykorzystamy do naszych celów politycznych... Po prostu jak do niej wrócimy, to możemy nic nie robić, i samą obecnością wygramy wybory...

Natomiast są w niej czasami interesujące dyskusje, w których lubię uczestniczyć. A czasami nasza partia jest atakowana - i potrzebujemy dostępu, żeby móc takie ataki wyjaśniać.

Januszu, Klamiesz albo

Januszu,

Klamiesz albo przeinaczasz materie sprawy piszac "Rowniez popieramy ta ustawe we wszystkim oprocz odwolan".

Ustalmy jedno. Nie popieracie tej ustawy. Glosowanie to juz ustalilo. Gdybyscie popierali to byscie glosowali na tak.

Mozesz napisac - "Nie popieramy tej ustawy ze wzgledu na sprawe odwolan, mimo ze zgadzamy sie z innymi elementami tej ustawy".

Ja ta ustawe popieram, pomimo odbierania obywatelom czesci praw, ktore juz maja. Projekt prezydencki ma swoje plusy i wady, Robert potrafi dobrze ocenic jego plusy i wady i jako jedyny zaglosowal na tak.

Teraz rozumiem czemu prosil na zarzadzie, zeby wiecej osob na zarzadzie bylo na facebooku. Powod jest prosty ludzie, ktorzy tam glosuja nie maja pojecia o zdaniu zarzadu SDB.

Portret użytkownika Janusz Lewandowski

Dokładnie mówiąc, to nie mamy

Dokładnie mówiąc, to nie mamy zdania w kwestii "czy ta ustawa powinna przejść w niezmienionej formie, czy zostać odrzucona?". Bo obie możliwości są słabe, a my mamy dosyć wybierania "mniejszego zła". Postulujemy poprawienie tej ustawy w sejmie - i wywalenie/edycję punktu o frekwencji.

Oprócz tego, przypominam, że jeśli sDB jest organizacją demokratyczną, to takie debaty i decyzje powinny odbywać się w gronie wszystkich członków, a nie tylko zarządu.

Zgadzam się.

Januszu, zgadzam się z Tobą w zupełności. Dlatego staram się, aby tego typu kwestie były szeroko dyskutowane.

Tutaj propozycja http://www.demokracjabezposrednia.pl/node/1836
Jednak z braku czasu, nie dopracowaliśmy dokumentu tak, aby mógł zostać poddany pod głosowanie.
Nie było głosowania i aprobaty większości członkó, dlatego też list ten nie został wysłany.

Witam, Znowu klamiesz albo

Witam,

Znowu klamiesz albo przeinaczasz sprawe. To juz drugi raz.

Pytanie w glosowaniu bylo takie "Czy jestes za wprowadzeniem ustawy w obecnym ksztalcie?".

Glosowales przeciw, czyli jestes przeciw wprowadzeniu ustawy prezydenckiej w obecnym ksztalcie.

Prosze o nie przeinaczanie materii sprawy. Dokladniej mowiac, masz zdanie w kwestii "czy ta ustawa powinna przejsc w niezmiennionej formie, czy zostac odrzucona". Zdanie negatywne potwierdzone przez wyniki glosowania.

Bardzo dziwnie sie rozmawia z Toba bo ciagle musze Ci zwracac uwage na niespojnosc Twoich wypowiedzi.

Portret użytkownika Renek

Płynność sytuacyjna

Robert swego czasu twierdził, że grupa SBD na FB sama kształtuje swoje zasady i wypracowauje stanowiska będące jej stanowskiem tylko.

Głosowania tam prowadzone miały być jej sprawą wewnętrzną.

Teraz jest nowy kurs? Spajamy SDB formalne z nieformalnym, fejsbukowym? Które głosowania będą wiążące i dla kogo?

Będę odbywać sie głosowania w SDB nad zatwierdzeniem głosowań na FB SDB?

Staczamy się w totalny niebyt ...

pesymistycznie pozdrawiam

Renek

1. W tym głosowaniu

1. W tym głosowaniu głosowałem jako ja, nie jako pDB.
2. Nie jestem za wprowadzeniem w obecnym kształcie, nie jestem też przeciw. Po prostu nie interesuje mnie takie rozwiązanie, w sytuacji gdy obok jest lepsze - mianowicie przyjęcie z poprawkami.

Witam, To sie robi juz

Witam,

To sie robi juz smieszne. Podkladasz sie coraz wiecej swoimi wpisami.

Co znaczy twoje zdanie?

"Nie jestem za wprowadzeniem w obecnym ksztalcie, nie jestem tez przeciw".

Dla mnie moze znaczyc :
- nie mam zdania,
- nie chce sie wypowiadac na ten temat poniewaz zmusza mnie do wyboru mniejszego zla.

Zakladam to drugie.

To dlaczego glosujesz w tym glosowaniu, ktore TWOIM zdaniem zmusza Cie do wybierania mniejszego zla?

Nie jestes konsekwentny w swoich dzialaniach.

W glosowaniu jasno wypowiedziales sie ze jestes przeciw wprowadzeniu ustawy prezydenckiej w obecnym ksztalcie.

Prosze pamietac, ze warto doceniac ludzi za ich prace pierwsze, zanim sie zaczniesz sie na nich wsciekac. Ja doceniam prace Roberta i zawsze jak sie z Nim nie zgadzam to pamietam o tym i staram sie zrozmiec jego motywy dzialania przed osadzaniem ich.

Witam, Wladza ostateczna to

Witam,

Wladza ostateczna to jest glosowanie czlonkow, co nie znaczy ze zarzad nie ma wlasnych kompetencji.

Zarzad ma prawo dyskutowac, przedstawic swoje wlasne stanowisko i poddac sprawe pod glosowanie. To mialem na mysli piszac o zarzadzie.

Portret użytkownika radsz

dziekuje za przedstawienie sprawy dokladniej

Januszu,

Nie napisalem ze jestescie niekompetni tylko ze nia macie dobrego merytorycznego przygotowania. To Ty te dwie rzeczy przyrownujesz.
Ja Ci mowie, ze z Twoim zdaniem (Waszym zdaniem) nie zgadza sie wiekszosc zarzadu, wiec to nie tylko ja.

Ja na chwile obecna bede namawial zarzad do zrobienia kolejnego glosowania nad wspolpraca z partia. Wydaje mi sie ze warto zmienic ton dyskusji, jesli nie chcesz sobie narobic wiecej przeciwnikow. Jednego kolejnego juz masz.

Smieszne jest ze nie potraficie zalozyc konta na facebooku, partia DB czy cos w tym stylu i tam sie bronic. To co zalozyl Robert to nie bylo zakladane do tego zebyscie tam mogli bronic swoja partie. Takie jest moje zdanie.

To tyle, ja bede kontynuowal ta dyskusje juz tylko z zarzadem.

Robercie, Ja chcialbym zmienic swoj glos z TAK na NIE. Prosze to zmienic.

Co najmniej 6 na 10. Nie będę

Co najmniej 6 na 10.

Nie będę przebywał we wrogo nastawionym do mnie otoczeniu. Odmawiam tego.
Coś musi się zmienić.

Witam, Z tego co pisze Robert

Witam,

Z tego co pisze Robert nabieram wrazenia ze wspolprace z partia trzeba jeszcze przeglosowac raz jeszcze? albo przeglosowac czy czlonkowie partii moga uzywac tego co stworzyl Robert do propagowania wlasnej partii zapominajac ze to jest nasze narzedzie edukacyjne a nie ich narzedzie do aktywizacji politycznej.

Mysle ze potrzeba osobnej dyskusji nad ta wspolpraca i jej formami. Narazie ta wspolpraca nie dziala dobrze. Najwyrazniej osoby z partii nie szanuja pracy Roberta.

Proponuję kontynuować

Tutaj znajduje się głosowanie dotyczące powołania Janusza Lewandowskiego na administratora naszej grupy na Facebooku: