Zagrożenie manipulacją poprzez mass media - Prof. P. Jaroszyński

1 wpis / 0 nowych
Zagrożenie manipulacją poprzez mass media - Prof. P. Jaroszyński

Interesujący wykład na temat metod sterowania społeczeństwem, które zostały wyprocowane m.in. przez polskie instytuty naukowe w latach 60tych na potrzeby komunizmu.

Z mojej strony dodam, że należy pamiętać o "dużych liczbach", i o tym, że manipulacja "dużymi liczbami" jest o wiele trudniejsza niż manipulacja małymi. Mam tu na myśli fakt, że zmanipulowanie milionów wiąże się z owiele większym nakładem kosztów, koordynacją działań, skupieniem władzy etc. niż manipulowanie kilku, kilkudziesięciu, może nawet kilkuset osób z tzw. elity politycznej. Oglądając ten materiał należy o tym pamiętać!

Część I wykładu Pana prof. dr hab. Piotra Jaroszyńskiego pt. Media a inżynieria społeczna. Pan prof. dr hab. Piotr Jaroszyński omawia, technicznie niezwykle zaawansowane, współczesne metody sterowania społeczeństwem.
CZĘŚĆ PIERWSZA:
CZĘŚĆ DRUGA:
CZĘŚĆ TRZECIA:
CZEŚĆ CZWARTA
CZEŚĆ PIĄTA:
CZĘŚĆ SZÓSTA

p.s.
Pod koniec wykładu jest apel, z którym w zupełności się zgadzam. Prof. Jaroszyński, aby korzystać z mediów niezależnych i wiarygodnych, być świadomym "kto za tym stoi", tzn, jaki profil, jakie interesy reprezentuje dana stacja tv, radiowa, dziennik... Mówiąc wprost, wyłączyć telewizornie i odciąć się od monomediów. Lukę wypełnić wiarygodnymi informacjami z niezależnych mediów. Zacząć samodzielnie myśleć.

p.p.s.
Apropos "kto za tym stoi". Prof Jaroszyński jest przywódcą stowarzyszenia katolickiego Rodzina Polska oraz publicystą Naszej Polski, Radia Maryja, Telewizji Trwam i Naszego Dziennika.