Ważne spotkanie 16 marca w historycznej sali BHP Stoczni Gdańskiej.

17 wpisów / 0 nowych
Portret użytkownika Tengen
Ważne spotkanie 16 marca w historycznej sali BHP Stoczni Gdańskiej.

Czy stowarzyszenie planuje uczestnictwo przedstawicieli?

Portret użytkownika Renek

Pytałem także, w innym miejscu.

Zdzisław Gromada
Portret użytkownika Zdzisław Gromada

Solidarność to związek zawodowy którego jedynym celem jest obrona praw pracowniczych. Przywódcy ZZ to często POPULIŚCI. Stawiają żądania i żądają korzystnych dla  członków związku rozwiązań ale NIEREALNYCH i NIERACJONALNYCH. Potwierdzeniem populizmu przywódców "solidarności" było żądanie referendum na temat wieku przechodzenia na emeryturę z pewnym wynikiem takiego referendum. Racjonalne pytanie referendalne powinno brzmieć:

W jaki sposób mamy zbilansować fundusz emerytalny?

a) Powyższając wiek przechodzenia na emeryturę
b) Powuższając wysokość składki emerytalnej przez pracujących
c) Obniżając wysokość płaconuch emerytur
d) W inny sposób

Jestem przeciwny współpracy ze ZZ.  Taka współpraca zmniejsza lub wręcz zablokuje szanse  sDB oraz pDB na sukces.

Z. Gromada

Portret użytkownika Tengen

Na dzień dzisiejszy NSZZ Solidrność to największa organizacja popierająca wdrożenie demokracji bezpośredniej. Zbilansować można na wiele sposobów a podstawowym warunkiem racjonalnego bilansowania w przyszłości jest uzyskanie równowagi demograficznej oraz obniżanie stopy bezrobocia.  Podwyższanie wieku emerytalnego to tylko cięcie wydatków i równoczesne zwiększanie stopy bezrobocia. Zwiększanie stopy bezrobocia to niższe rynkowe wynagrodzenia i co za tym idzie niższe wpływy do kasy ZUS.

Tys prowda, Tengen!

To jest jak zjadanie własnego ogona!

Portret użytkownika Renek

Jestem za współpracą z podmiotami, które popierają ideę głosu obywatelskiego w róznych formach.

Tengen, czy mógłbyś porozmawiać z kimś z Solidarności na ten temat?

Portret użytkownika Renek

Ciekawe - już dwukrotnie informowałem tu o tym wydarzeniu w Gdańsku...

Portret użytkownika Tengen

Aby rozmawiać w imieniu stowarzyszenia o udziale w imprezie musiał bym mieć upoważnienie stoważyszenia.  Wstępnie trzeba spytać o potwierdzenie organizowania spotkania.  Moim zdaniem jakieś specjalne rozmowy nie są konieczne. Stowarzyszenie powinno zgłosić do organizatorów (czyli Komisji Krajowej NSZZ Solidarnpość) chęć uczestniczenia oraz podjąć decyzję o wysłaniu swoich przedstawicieli.

Portret użytkownika Renek

Taki był sygnał do partii, ale jaki widać stowarzszenia - przede wszstkim:

(kontakt na dole)

"Wrzucam tutaj, bo gdzieś indziej zniknęło:

"Drodzy Przyjaciele!

16 marca (sobota) o godzinie 12.00 w Gdańsku, w historycznej sali BHP Stoczni Gdańskiej odbędzie się spotkanie zorganizowane pod auspicjami Przewodniczącego NSZZ "Solidarność" pana Piotra Dudy ze stowarzyszeniami walczącymi z patologiami ustrojowymi dręczącymi III RP.
Zaproszone są stowarzyszenie na rzecz zmiany Systemu Wyborczego , Stowarzyszenia "Przeciw Bezprawiu Sądów I Prokuratur" oraz inne stowarzyszenia zwracające uwagę na przypadki bezprawia i łamania praw człowieka przez władze III RP. W spotkaniu uczestniczyć będą czołowi przedstawiciele NSZZ "Solidarność" ze wszystkich regionów kraju.
Upoważniony przez Przewodniczącego NSZZ "Solidarność" Pana Piotra Dudę w Jego imieniu oraz w imieniu Jego współpracowników zapraszam Państwa Stowarzyszenie do wzięcia aktywnego udziału w tym ważnym spotkaniu.
NSZZ "Solidarność" która wyrosła na buncie przeciwko niesprawiedliwości i która skupiała różne środowiska, powraca do swoich korzeni. Mamy wielką Nadzieję, że otwiera się oto szansa na dokończenie Rewolucji jaką szlachetny Ruch Solidarności zapoczątkował w roku 1980.
Nie może w tym dziele nas zabraknąć.
Liczymy na Państwa obecność!

Paweł Kukiz"

kontakt:  janusz_es@interia.pl

Bardziej chodzi o to żeby się dowiedzieć czy Solidarność popiera ideę demokracji bezpośredniej. W referendach mogą brać udział przedsiębiorcy, milionerzy, obszarnicy(?), itd. a to nie są grupy, które Solidarność chce wspierać. Wiem, że to brzmi absuralnie ale spotkałem się z takim właśnie stanowiskiem osoby o poglądach lewicowych.
Byłoby wspaniale mieć takiego sojusznika ale z moich (niewielkich) doświadczeń wynikają wnioski podobne jak u Zdzisława. Nie mniej jednak myślę, że warto spróbować.
Jeśli odzew ze strony Solidarności będzie pozytywny to wystarczy, że weźmiesz kontat do osoby z którą stowarzyszenie mogłoby porozmawiać. Ewentualnie poinformuj, że stowarzyszenie czeka na kontakt w tej sprawie przez formularz kontaktowy (http://demokracjabezposrednia.pl/formularz)

Portret użytkownika Tengen

Z listu Pawła Kukiza wklejonego niżej przez Renek wynika, że stowarzyszenie jest zaproszone do udziału w spotkaniu. Pozostaje upewnić się co do daty i podjąć decyzję. Możliwe że będę mógł wybrać się do Gdańska swoim samochodem i zabrać do czterech chętnych przedstawicieli stowarzyszenia z Warszawy lub z innej miejscowości na trasie Warszawa Gdańsk.

Portret użytkownika Renek

Głosowałbym za takim obrotem sprawy!

Zostaliśmy zaproszeni imiennie! Na skrzynce stowarzyszanie jest list od Piotra Dudy adresowany do Stowarzyszenia Więcej Demokracji. Powinniśmy im wcześniej zgłosić ile osób od nas będzie.

Mam nadzieję, że ktoś od nas się zgłosi na to spotkanie. Ja oczywiście nie mogę jechać przez Sieć 118.

Zgadzam się z Renkiem - musimy próbować.

Pięknie! - cieszę się!

Dwie osoby od nas wybierają się na to spotkanie. Wydaje się, że to raczej Solidarność i zmieleni.pl będą chcieli coś od nas ale co przy okazji my moglibyśmy przekazać im?

Spróbujmy popracować nad tym dokumentem:

Każdy może go edytować.
Wkleiłem tam nasze poprzednie teksty - myślę, że tak będzie szybciej niż pisać od nowa.