DE: Sąsiedzi Helwetów najchętniej sami zostaliby Szwajcarami

2 wpisy / 0 nowych
DE: Sąsiedzi Helwetów najchętniej sami zostaliby Szwajcarami

Jeśli wierzyć ankiecie przeprowadzonej na zlecenie "Weltwoche" (dość kontrowersyjnej szwajcarskiej gazety), to większość mieszkańców graniczących bezpośrednio ze Szwajcarią regionów (niemieckich, austriackich, włoskich i francuskich) najchętniej przyłączyłaby się do Szwajcarii porzucając "matczyne" kraje i UE.

Jako główne zalety Szwajcari gazeta podaje
- demokrację bezpośrednią (72% francusko- i 82% włoskojęzycznych sąsiadów są zdania, że na szwajcarski wzór również u nich powinna być możliwość bezpośredniego podejmowania decyzji politycznych)
- i niskie podatki [a jak powszechnie wiadomo im więcej demokracji bezpośredniej, tym podatki są niższe]

/edit 16.VII.: Temat się rozwija

No to mamy ciąg dalszy. Przeciwnicy cięzkiego na grube miliardy projektu kolejowego Stuttgart21, przeciw któremu od tygodni protestują mieszkańcy Baden-Württemberg, chcą złożyć w Ambasadzie Szwajcarii (ironiczną) prośbę o włączenie miasta Stuttgart do Konfederacji Szwajcarskiej.

Stuttgart-21-Gegner fordern Beitritt zur Schweiz
Franziska Engelhardt
Freitag, 22. Oktober 2010, 17:38 Uhr
Am kommenden Dienstag machen die Bahnhofsgegner mit einem bunten Aktionsprogramm auf ihren Protest gegen das Grossprojekt in Stuttgart aufmerksam. Diesmal in Berlin. Dort werden sie bei der Schweizer Botschaft einen ironischen Antrag auf Aufnahme der Stadt Stuttgart als neuen Kanton der Schweiz stellen. Die Organisatoren erachten die Schweiz in Sachen Bahnverkehr und direkte Demokratie als grosses Vorbild. (...)