Czego brakuje na tej stronie www?

25 wpisów / 0 nowych
Czego brakuje na tej stronie www?

Poproszę o wypowiedzi. Można popuścić wodze fantazji :)

JSuski
Portret użytkownika JSuski

Mysle ze uklad glownej strony nalezy zmienic.
Powinien byc bardziej nastawiony na nowego goscia, ktory jeszcze nie jest przekonany do DB i ktory potrzebuje edukacji - czyli artykul o DB.
Strona glowna powinna reklamowac nie siebie, ale SDB.
Brakuje info o SDB, kontakt.

Podobaja mi sie mozliwosci po zalogowaniu.

Zgadzam się. Jednak strona powstała niedawno dlatego nie ma na niej wielu treści związanych bezpośrednio z Demokracją Bezpośrednią. Mam nadzieję, że autorzy artykułów dadzą o sobie znać. Kiedy to się stanie, artykuły związane z samą stroną zostaną przeniesione do nowego działu o nazwie "Pomoc". Przypominam, że w tej chwili każdy, kto posiada konto na tej stronie może tworzyć artykuły (oraz głosowania, grupy, itd).

MSzach
Portret użytkownika MSzach

Może zamiast czekać na,, treści związane bezpośrednio z Demokracją Bezpośrednią,,,. można wykorzystać popularność znanej twarzy i np: publikowany wywiad w sprawie ,,zgnilizny,, polskiego świata zbudowanego na podstawie chorej demokraci przedstawicielskiej :http://www.youtube.com/watch?v=er0Uwd0nJEg&feature=PlayList&p=0B8F75980A9ED07D&playnext=1&playnext_from=PL&index=1 gdyby tak poszukac to potrzebę zmian argumentowałoby sporo filmów np :pierwsza wejście na stronę a tu przykłady polskiego politycznego szamba ..

demokrata

Moim skromnym zdaniem brakuje tej stronie przejrzystości i funkcjonalności. Ma to prawdopodobnie przełożenie na niską frekwencję i małe zainteresowanie. Strony wyglądające "profesjonalnie" przyciągają znacznie większą liczbę potencjalnych użytkowników. Jako rozwiązanie proponuję implementację systemu Atrium, w oparciu o który jest budowany nowy portal chłopaków z TZM: www.tzmpolska.org/atrium/
Rozwiązanie jest opensourcowe więc nie ma problemu z adaptacją.

Nie rozumiem też dlaczego jedna z najważniejszych idei jaką jest transparentość finansów została zaniechana. W każdym razie nie mogłem się doszukać poprzednich wykazów przelewów.

Zgadzam się z Tobą ale gdybyś mógł wyjaśnić np. czego jest za dużo, co powinno być inaczej - moglibyśmy porozmawiać o konkretnych zmianach. Mnie np. nie podoba się zbyt rozbudowane górne menu.

Przyjrzę się Atrium i o ile będzie miał sprawny moduł do głosowania - będzie można go wziąć pod uwagę. A może wiesz czy tam są głosownia, które działają tak jak u nas (wynik i kto jak głosował widać po zakońćzeniu). Głosowaliśmy w tej sprawie więc głosowania muszą działać tak jak zdecydowała większość. Ewentualnie można zrobić głosownia czy zmieniamy system bez względu na te parametry. Open source jest ok ale z reguły problem sprowadza się do tego, że ktoś musi poświęcić wiele godzin pracy żeby coś zmienić. Nie znam nikogo takiego (ja nie jestem programistą PHP choć byłem zmuszony to kilku modyfikacji).

Niestety finanse przestały działać bo mechanizm Yahoo Pipes, który był wykorzystywany przestał działać. Wiem, że to bardzo ważna sprawa i szukam obejścia problemu ale na razie jestem bezsilny. Gdyby ktoś zechciał mi pomóc to wyjaśnię, że informacje z banku otrzymujemy przez email. Taki email można wrzucić na grupę dyskusyjną google. Grupa dyskusyjna może wyprodukować kanał RSS. Są więc 3 punkty zaczepienie: email, grupa dyskusyjna, rss. Teraz należy któreś z tych 3 źródeł przerobić na RSS w taki sposób aby wyciąć z niego dane osobowe wpłacającego a zostawić jedynie kwotę i tytuł wpłaty. To właśnie potrafiło Yahoo Pipes.

Problem z Pipes polega na tym, że w wiadomości RSS z grup dyskusyjnych google znajduje się znak "--", który w Pipes jest zabroniony :(

demokrata

O zmianach na stronie mówiłem już jakiś czas temu. Sam nawet zgłosiłem stronę opartą na wordpressie. Zostało to delikatnie mówiąc olane. Teraz db.org.pl odbiorą Wam prawdopodobnie użytkowników bo po prostu "lepiej wyglądają". Przykro mi, ale takimi prawami rządzi się przyroda. Produkt trzeba umieć sprzedać. No, ale jeśli jeden admin ma wyłączność na podejmowanie tego typu decyzji to tak to później wygląda. Nawiasem mówiąc wchodzimy pewnie w nowy etap historii gdzie rzeczywistą władzę stanowić będą "technicy władzy"/admini, którzy pod przykrywką demokracji bezpośredniej będą uzurpować sobie prawo do kierowania społecznościami. Na szczęście są jeszcze hakerzy/geekowie i kultura open source ;)

Przecież masz uprawnienia do tworzenia głosowań - dlaczego swojej propozycji nie poddasz pod rozwagę wszystkich - skoro do administratora to nie dociera. Ja się nie znam na Wordpressie. Nie wiem czy da się tam robić głosowania, czy ich wynik jest widoczny na końcu, czy da się ustawić 5% próg frekwencji.

db.org.pl ma jedną przewagę nad nami - coś robią. My - nic. Jeśli o nich stanie się głośniej niż o nas to właśnie dlatego. Jeśli to oni zaczną wywierać wpływ na rzeczywistość a nie my to będzie to zasługa tylko i wyłącznie tego, że oni działają.  My robimy naprawdę niewiele w stosunku do naszych możliwości i liczby członków.

Portret użytkownika Renek

Forma strony, wg mnie, wymaga  zmiany. Jej kształt spowodował w pewnym okresie moją zanikającą aktywność w SWD. Doipiero grupa na FB mnie ożywiła.

Pójście w stronę uwag J.Suskiego wydaje mi się sensowne.

A co z szablonami stron Joomla?

Są darmowe, w miionach dostępnych wzorów... Nie wiem jak z głosowaniami, rzeczywiście.  Ale nawet w obrębie konkretnego wzoru można kształtować układ i zawartość strony.

Ja też chcę zmian na stronie - głównie jej uproszczenia. Niestety sam nic nie zdziałam. Zobaczcie wynik tej ankiety:

Jeśli chodzi o wygląd - możliwości wyboru są gigantyczne. Dlatego sam nie jestem w stanie tego zrobić. Kiedy już wybierze się ładnie wyglądającą skórkę (Theme) - trzeba sprawdzić jak się ona zachowuje w praktyce. Aby to zrobić trzeba co najmniej skonfigurować bloki. To zajmuje około 1 godziny dla jednej skórki. Przejrzałem dziesiątki skórek i wybrałem najlepszą jaką znalazłem. Jeśli ktoś chciałby pomóc to może zacząć od przejrzenia następujących stron:
- http://www.1stwebdesigner.com/freebies/27-best-looking-free-drupal-6-the...
- http://drupal.org/project/themes?filters=drupal_core%3A87%20bs_project_s...
- lub wyszukać w google po wyglądzie: https://www.google.pl/search?tbm=isch&hl=pl&source=hp&biw=1224&bih=821&q....

Zróbmy może tak:
wybierzcie, po kilka skórek ze strony http://www.1stwebdesigner.com. Ja je przetestuję a jak ktoś się zgłosi do pomocy to zrobię stronę testową i nadam każdemu chętnemu uprawnienia administratora na tej stronie. Dzięki temu będzie można konfigurować skórki.

Joomla, z tego co wiem, ma więc płatnych elementów niż Drupal.

demokrata

Proponuję zatem theme: "Acquia Marina" ze strony http://www.1stwebdesigner.com/freebies/27-best-looking-free-drupal-6-themes/
Funkcjonuje on bardzo dobrze dla dużej społeczności skupionej wokół ruchu Zeitgeist we Włoszech gdzie narzędzia demokratycznego dochodzenia do konsensusu są podstawą decyzji społeczności: http://www.zeitgeistitalia.org/
Swoją drogą wiele z tych rozwiązań można zaimplementować również tutaj. Można nawiązać z nimi kontakt i zapytać o konfigurację jakiej używają. Przyciągnęli już ok. 5,5 tys. użytkowników więc mają pojęcie w tej materii.

Ok.

Jest problem z tą skórką - górne menu, którego używamy nie może się rozwinąć - chowa się pod treścią niezależnie gdzie je umieszczę.

Ja jestem przeciwnikiem rozwijanego menu ale jestem jedyną osobą, która twierdzi, że wystarczy jeden rząd nierozwijalnego menu.

demokrata

Gratuluję szybkości reakcji :) Trzeba przyznać, że znacznie lepiej to teraz wygląda.
Tutaj jeszcze przykład z Polski jak taki portal informacyjno-społecznościowy zbudowany na drupalu może wyglądać: http://www.tzmpolska.org/drupal/
Też można ich podpytać o konfigurację

Chwileczkę - znalazłem na to sposób. Muszę zamienić menu miejscami - pierwsze za drugie. To zajmie chwilkę.

Tymczasem pytanie - czy jest lepiej niż przedtem?

Nienawidzę tego gigantycznego rozwijanego menu. Nienawidzę.

demokrata

Nie jest tak źle :) Kontakt proponuję dać w footerze bo wtedy zakładki ładnie się pokryją z szerokością strony

Nie da się - to jedna z pozycji w menu. Może przeniosę kontakt do działu "O stowarzyszeniu".

Piotr B.
Portret użytkownika Piotr B.

Tło zostało zmienione OK ale jest mało kontrastowe z trzcionką ... mogę zawsze przyciemnić monitor ;)

Rzęczywiście jakaś taka szara. Na tą chwilę nie wiem jak to zmienić. Będę pamiętał o tej uwadze.

wojciech
Portret użytkownika wojciech

Coś się w końcu ruszyło. Nie mogę wyjść z szoku. Co do czcionki, to rzeczywiście jakaś mdła. Ale generalnie: gratuluję.

Tutaj jest pierwsza ankieta dotycząca zmian w górnym menu. Zobaczcie czy taka zmiana wam odpowiada:

Co powiecie na Shoutbox widoczny po zalogowaniu na stronie głównej?

Coś takiego jak tutaj:

Portret użytkownika Renek

Jaka jest funkcja tego shoutboxa, właściwie?

To jest chat - do rozmawiania.

Można spróbować.

A co myślisz o fragmentach wątków/tematów dyskusji?  - Np. ostatnie zdania z każdego i większy fragment jednego, ostatnio aktualizowany.