Ordynacja od nowa

Więcej info:

O nową ordynację

(30-01-2011)

Oficjalnie ruszyła ogólnopolska akcja „Ordynacja od nowa” której celem jest wprowadzenie w wyborach samorządowych ordynacji STV, zamiast okręgów jednomandatowych, nad czym trwają obecnie prace w Kancelarii Prezydenta RP.

Ordynacja STV, w kształcie proponowanym przez inicjatywę – w którą włączył się również wydawca „Obywatela”, Stowarzyszenie „Obywatele Obywatelom” – jest bardziej demokratyczna niż aktualna oraz ta proponowana:

– Sposób przeliczania głosów sprawia, że wybrani zostają ci kandydaci, którzy cieszą się rzeczywiście największym poparciem wśród mieszkańców,

– Można głosować na osobę, a nie na listę,

– Można zaznaczyć kilku kandydatów, dzięki czemu jest mniejsze ryzyko, że głos się „zmarnuje”,

– Jeden okręg wyborczy sprawia, że radni są odpowiedzialni przed wyborcami z całego miasta, a nie tylko ze swojego okręgu.

Ordynacja wyborcza ma kluczowy wpływ na to, kto zostaje wybrany radnym i będzie potem mógł podejmować decyzje w sprawach naszych miast i wsi. Sprawmy więc, by ordynacja była zaprojektowana w interesie mieszkańców. Ponadto, w ramach kampanii proponujemy także wprowadzenie innych usprawnień w funkcjonowaniu samorządu, jak wzmocnienie kompetencji rad dzielnic czy możliwość wprowadzenia budżetu partycypacyjnego – piszą animatorzy akcji z Sopockiej Inicjatywy Rozwojowej.

Więcej informacji znaleźć można na www.ordynacjaodnowa.pl.

źródło: