Referenda w Polsce

4 wpisy / 0 nowych
Referenda w Polsce

Od pewnego czasu próbuję znaleźć jakąś aktualizowaną listę dotyczącą plebiscytów w Polsce.

Pan Marcin Lisak z Państwowej Komisji Wyborczej podesłał mi dwa linki dot. referendów w sprawie odwołania organu samorządu terytorialnego przed upływem kadencji:

788&layout=1&page=text

1975&layout=1&page=text

Nadal szukam aktualnych informacji dot. referendów w konkretnych sprawach ("Sachfragen") i w tym celu dalej koresponduję z PKW. Jeśli się coś więcej dowiem, dam znać.
Chciałbym, abyśmy mogli na bieżąco informować, kto, gdzie i na jaki temat w Polsce aktualnie głosuje.

Słyszałem, że żadne tego typu referendum nigdy w Polsce się nie udało...

szczerze mówiąc nie wiem, natomiast jeśli chodzi o listę, to nie wiem, gdzie można dalej szukać. Właśnie dostałem odpowiedź Departamentu Administracji Publicznej MSWiA, z którego dowiadujemy się, że:

"Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji – z uwagi na fakt, iż sprawy referendów, podobnie jak i problematyka wyborcza, nie leżą w zakresie działania administracji rządowej – nie dysponuje informacjami na powyższy temat."

„Referenda śmieciowe” odbyły się w kilkudziesięciu miejscowościach (najwięcej w Wielkopolsce), ale ich skutek nie zawsze był zgodny z oczekiwaniami: aby decyzja referendum była wiążąca potrzebna jest 50 proc. frekwencja, z czego 75 proc. głosów musi być „za”. Przynajmniej w kilkunastu gminach, jak: Wawer, Celestynów, Wolsztyn, Aleksandrów, Mysłakowice, Podgórzyn, Pobiedziska, Nowy Tomyśl udało się jednak pokonać te bariery.