Budżet partycypacyjny - Rybnik. Konferencja 19.X.2010

4 wpisy / 0 nowych
Budżet partycypacyjny - Rybnik. Konferencja 19.X.2010

Rybnik. Budżet partycypacyjny w Polsce

Orzepowice i Boguszowice Osiedle to pierwsze dzielnice w Polsce, w których testowano założenia budżetów partycypacyjnych. Konferencja podsumowująca rybnicki eksperyment rozpocznie się 19 października 2010 o godzinie 11.30 w Auli Uniwersytetu Śląskiego. Wstęp wolny.

Autor(ka): Emil Nagalewski
2010-10-14, 16.24

Budżet partycypacyjny polega na tym, że mieszkańcy miasta poprzez cykliczne spotkania sąsiedzkie, osiedlowe czy nawet ogólnomiejskie zebrania tematyczne (poświęcone np. edukacji czy ochronie zdrowia), ustalają jakie inwestycje powinny być zrealizowane w ich najbliższym otoczeniu. Podczas zebrań mają możliwość dzielenia się swoimi pomysłami na rozwiązanie problemów i decydowania o tym, co i gdzie ma być budowane lub remontowane.

Część budżetu, o której przeznaczeniu decydują mieszkańcy, jest różna w zależności od miasta. Może to być cały budżet inwestycyjny, jak to ma miejsce w brazylijskim Porto Alegre, bądź 1-2% budżetu inwestycyjnego, jak w przypadku niektórych miast europejskich.

Rybnicki eksperyment został przeprowadzony przez Centrum Rozwoju Inicjatyw Społeczny CRIS w ramach projektu „Dwa bieguny – różne krańce miasta, różni obywatele”. Konferencję wraz z CRIS organizuje Rada Dzielnicy Boguszowice Osiedle oraz Rada Dzielnicy Orzepowice.
Wiadomość pochodzi z serwisu regionalnego slask.ngo.pl
miejsce: Rybnik
data wydarzenia: 2010-10-19
organizator: Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych CRIS
adres: Kampus - ul. Rudzka 13a, Rybnik
tel.: 32 7395512 w.103, faks: 32 7395512 w.106
e-mail: cris@cris.org.pl
www: http://www.cris.org.pl/
źródło: Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych CRIS

Mieszkańcy sami decydowali na co pójdą pieniądze

28 października 2010, autor: ww
Budżet partycypacyjny – pod tym skomplikowanym pojęciem kryje się możliwość wpływania małych grup mieszkańców na wydatkowanie publicznych pieniędzy. Być może ciekawy projekt zrealizowany w Orzepowicach i Boguszowicach jest pierwszym krokiem do budżetu partycypacyjnego w Rybniku.

Lizbona, Paryż, Rzym, Londyn i Berlin to miasta, w których mieszkańcy sami decydują o części miejskiego budżetu. W rybnickich dzielnicach Orzepowice i Boguszowice Osiedle testowano podobne rozwiązania.

Rybnicki eksperyment z budżetem partycypacyjnym, bo tak nazywa się ta metoda, został przeprowadzony przez Centrum Rozwoju Inicjatyw Społeczny CRIS. – To pierwsze tego typu przedsięwzięcie w Polsce. Ze względu na ograniczone środki wybraliśmy tylko dwie dzielnice, których mieszkańcy mogli zdecydować na co wydatkować 100 tysięcy złotych. To mogły być małe inwestycje, zajęcia edukacyjne lub wydarzenia - mówiAnna Pytlik z CRIS.

Kwoty, o których przeznaczeniu decydują mieszkańcy innych miast są różnej wielkości. W brazylijskiego Porto Alegree to całość budżetu inwestycyjnego. W przypadku miast europejskich to zwykle 1-2 procent. Sposób dzielenia pieniędzy miejskich jest prosty. Wszyscy zainteresowani dyskutują na zebraniach o inwestycjach, jakie powinny być zrealizowane w ich mieście. - W naszym projekcie wyglądało to podobnie z tą różnicą, że nie dysponowaliśmy pieniędzmi miejskimi tylko pozyskanymi w ramach tak zwanych funduszy norweskich – zaznacza Pytlik.

Po długich negocjacjach mieszkańcy Boguszowic Osiedla zdecydowali się stworzyć Multimedialne Centrum Integracji Młodzież (drugie w Polsce studio nagrań otwarte dla każdego), zorganizować dla dzieci festyn z okazji Dnia Dziecka, a dla młodzieży muzyczno-sportowy Festiwal Przeciw Bezczynności. Poza tym również dla dzieci powstała Szkoła Podwórkowa Pekinowo, a także promowana była książka jako wartość ponadczasowa. W Orzepowicach powstał plac zabaw dla dzieci, odbył się festyn integracyjny dla mieszkańców dzielnicy pod hasłem „Razem żegnamy lato”,  a także poprzez warsztaty i spotkania zadbano o edukację i integrację rodziców przedszkolaków.

Raport w sprawie rybnickiego projektu sporządził Dariusz Kraszewski – ekspert Stowarzyszenia Liderów Lokalnych Grup Obywatelskich z siedzibą Warszawie. Podkreśla, że w Polsce, w tym także w Rybniku, występują mechanizmy podobne do budżetu partycypacyjnego w rozumieniu europejskim.  Mowa na przykład o radach dzielnic. Tym, co jednak różni je od modeli budżetów partycypacyjnych, jest przejrzystość.

- Każdy proces dotyczący mieszkańców musi być przejrzysty, musi istnieć jasny przepływ informacji, jasne procedury i zasady. Nawet jeśli w Rybniku istnieje możliwość przekazywania przez rady dzielnicy wniosków do budżetu, to  jest to niewystarczające. Przeglądając  dokumenty (statut miasta, budżet, statuty obu dzielnic), w żadnym z ich nie natrafiłem na informację, w jaki sposób rady dzielnic mogą wpływać na proces decyzyjny i w jaki sposób mogą przekazywać swoje wnioski do budżetu. Nawet jeśli ten mechanizm funkcjonuje, to jednak nikt nie był w stanie odpowiedzieć  dokładnie w jaki sposób ta procedura się odbywa – ocenia Dariusz Kraszewski. - Problem polega na tym, że brak zasad i procedur powoduje to, że nawet jeśli ten mechanizm jest, jeśli pojawia się dobra wola, to jest to  ukryte, nikt z tego nie korzysta, mieszkańcy nie wiedzą jak mogą wziąć w tym udział. I to sprawia że, moim zdaniem, nie ma czegoś takiego, jak budżet partycypacyjny nieformalny w Rybniku – dodaje.

Oraz ciekawy wywiad z Dariuszem Kraszewskim

wojciech
Portret użytkownika wojciech

To ten miły Pan, do którego napisałem maila z pytaniem, czy nie zastanawiali się na temat zorganizowania konferencji dla samorządowców na temat budżetu partycypacyjnego, w której przedstawiciele gmin z budżetem partycypacyjnym mogliby podzielić się doswiadczeniami ze
swoimi kolegami.
Niestety, chyba mojego maila pożarł filtr antyspamowy, bo do dzisiaj nie doczekałem się odpowiedzi.